top of page

Thuis bij Jordaens

The Phoebus Foundation bezit een uitzonderlijke collectie van Vlaamse barokke kunstwerken. Het werk van Jacob Jordaens (1593-1678) heeft daarin een bijzondere plaats: de kunststichting beschikt over een omvangrijke en unieke deelverzameling van zijn hand. Speciaal voor de tentoonstelling Thuis bij Jordaens ontleent The Phoebus Foundation dit najaar een selectie daarvan aan het Frans Hals Museum in Haarlem. Stuk voor stuk zijn het kenmerkende schilderijen en tekeningen uit elke periode van Jordaens’ lange carrière.


100x Congo
Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

Precies honderd jaar geleden werd de stad Antwerpen, in volle koloniale tijd, eigenaar van een Congolese collectie.'100 x Congo' zette honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken? En waar ligt de toekomst van de collectie?

Je ontdekt hoe de vroege contacten tussen Europa en Afrika verliepen. Hoe Antwerpse meesters Afrikanen in beeld brachten. Waarom Congolezen op wereldtentoonstellingen werden opgevoerd. Tijdens de kolonisatie was er ook de impact van de missionering op de Congolese cultuur. En hoe bekeken Congolezen de witte mens (mundele)?

Ancient Glass
MAS

Rijkelijk geïllustreerd belicht dit boek de geschiedenis van de MAS collectie en hoe deze verzameling van glazen objecten is uitgegroeid tot een uitgebreide collectie van internationaal niveau. Ze bestaat zowel uit archeologisch glaswerk dat in de Antwerpse regio werd verzameld als uit stukken die Antwerpse verzamelaars verwierven uit Europese en mediterrane glascollecties.

De fragiele glazen objecten met hun verfijnde vormen, geraffineerde versieringen en de soms intense en bijna etherische kleuren getuigen van een bijzonder menselijk kunnen. De prachtige fotografie brengt de objecten als het ware tot leven. 

Schermafbeelding 2022-01-11 om 12.34.20.png
Schermafbeelding 2022-01-11 om 11.50.15.png
20201028_073206.png

Wat als een stad/gemeente in lockdown gaat ? Hoe ziet het dagelijkse leven er plotseling uit? Wat zijn de sociaal-economische gevolgen?
Tijdens een revalidatie aan zee (maart 2019), kreeg ik dit gevoel toen ik als straatfotograaf in Knokke-Heist rondliep en er praktisch alleen was.

Eén jaar later (maart 2020) zat heel België in een lockdown.

Knokke-Heist
lockdown 3/19

Bangkok

streetlife

Bangkok, een stad waar geluid, geur en veel mensen zorgen voor massa's prikkels. Er zijn maar weinig plekken in Bangkok waar je echt optimaal kunt ontvluchten aan de drukte. 

Gewapend met mijn camera heb ik mij een week lang overgegeven aan het ritme van deze prachtige stad.

De grootste troef van Bangkok is de stad zelf, die je moet beleven. Door op te gaan in de menigte, op straat te eten, neem je deel aan het dagelijks leven en voel je de city vibe. Dit boek is mijn impressie hoe ik deze 'Bangkok vibes' heb beleefd.

Schermafbeelding 2020-10-29 om 16.05.49.

Antwerpen

Klavecimbelstad

In de 17de eeuw was Antwerpen de hoofdstad van de klavecimbelbouw en veroverde de familie Ruckers-Couchet – tijdgenoten van Christoffel Plantijn en Peter Paul Rubens – de muziekwereld met prachtige klavecimbels en virginalen. En dankzij bouwers als Joannes Daniel Dulcken bleven Antwerpse klavecimbels ook in de 18de eeuw bijzonder populair bij veeleisende muziekliefhebbers doorheen Europa. 

Antwerpen-Klavecimbelstad-1.jpg

Destination

Sweetheart

Liefdesmigranten laten hun thuis, familie en vrienden achter om een toekomst uit te bouwen met die ene persoon. ‘Destination Sweetheart’ is een tentoonstelling met bijhorende publicatie over migratie voor liefde van de Red Star Line-periode tot vandaag. Brieven, interviews en persoonlijke objecten nemen je mee in hartverwarmende maar ook confronterende verhalen.

20201031_125913-01.jpeg
  • Black Instagram Icon

© 2024 by Artishot. Proudly created with Wix.com

bottom of page